SDP o problemima blokiranih građana

Aktualno 2. veljače 2019

Aktualna vlast predvođena HDZ-ovim premijerom iz dana u dan propušta zaštiti i pružiti sigurnost najugroženijim skupinama građana, gdje svakako zabrinjava brojka od 264.751 naših sugrađana koji su i dalje u blokadi. Naime, uz sve probleme koje ti građani imaju, najvećim dijelom ne svojom krivicom, oni se sada moraju nositi i sa raznim agencijama koje se bave naplatom njihovih potraživanja.

Na taj veliki problem zajednički upozoravaju potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i kandidatkinja za EU parlament Barbara Antolić Vupora.

“Više od 264  tisuća naših sugrađana, od kojih i značajan broj iz Varaždinske županije i sa sjevera Hrvatske, nalaze se u blokadi odnosno na samom socijalnom dnu praktički bez pomoći središnje vlasti koja svakako ima mogućnosti rješavanja njihovih problema. Naime, država se nedovoljno angažirala u rješavanje problema blokiranih građana što dokazuje i ukupna brojka blokiranih.” – istaknula je Antolić Vupora koja je zajedno s bivšim ministrom financija Lalovcem nedavno aktualizirala pitanje blokiranih odnosno činjenice da su banke prodale svoja potraživanja za nenaplaćene kredite raznim agencijama koje država ne nadzire.

“Najžalosnije je da je skoro milijardu kuna potraživanja, koje su banke imale po nenaplaćenim kreditima,  prodano od stranke banaka za 20 posto ukupnog iznosa sumnjivim agencijama koje naravno utjeruju od građana iznos cjelokupnog kredita. Sve to nije toliki problem kao što je činjenica da se država nije sjetila da je te agencije potrebo kontrolirati i nadzirati. One danas rade što žele i sve to utječe da naši dugotrajno blokirani građani nemaju drugog izlaza već iseliti iz Hrvatske.” – pojasnila je Antolić Vupora. I ona i Lalovac kao jedno od rješenja tog gorućeg problema naglasili su formiranje regulatorne agencije koja će štiti prava građana kada su njihova dugovanja prodana tim agencijama.

Antolić Vupora dodala je i da je država propustila svojim građanima osigurati status klijenata banaka u Hrvatskoj u istoj razini kakav status imaju stanovnici u svim dijelovima Europske unije.

“Nažalost naši građani imaju status drugog reda u odnosu na ostale stanovnike Europske unije unatoč tome što su oni, bez obzira na razliku u primanjima, uredni platiša kada su u pitanju obveze po kreditima. Status klijenata drugog reda doveo je naše sugrađane, i sve nas, da plaćamo puno skuplje kredite. Sve to izgleda ne zabrinjava vlast jer bi inače krenuli u rješavanje tog velikog problema.” – kazala je Antolić Vupora ističući da će upravo ova tema biti jedna od ključnih u nadolazećoj kampanji za EU parlament za što je dobila potporu bivšeg ministra financija i potpredsjednika SDP-a Lalovca.

“Ljudi poput nje koji dolaze iz realnog sektora znaju rješavati pitanja poput odnosa banaka prema građanima štiteći njihova prava i ravnopravnost s drugim građanima EU u Bruxellesu.” – zaključio je Lalovac.