Izbori za predsjednika SDP-a 19. studenoga

Aktualno, Press 23. rujna 2016

Predsjedništvo SDP-a jednoglasno je odlučilo da će Glavnom odboru stranke predložiti da se prvi krug izbora za predsjednika stranke održi 19. studenoga, a konvencija stranke 3. prosinca, izvijestila je nakon sjednice potpredsjednica stranke Milanka Opačić.

Glavni odbor će izbore raspisati u subotu, a ovog predsjednika stranke birat će članovi SDP-a po principu “jedan čovjek jedan glas”.

Od raspisivanja izbora, svi koji se žele natjecati za dužnosti u stranci će u roku od sedam dana morati istaknuti kandidaturu, a kandidati nakon toga imaju 30 dana da prikupe potpise potpore, ovisno o dužnosti na koju se namjeravaju kandidirati.

Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti 1.000 potpisa, a za članove Predsjedništva 400.

Predsjedništvo je utvrdilo i prijedlog članova središnje izborne komisije, o čemu će također odlučiti Glavni odbor.

Uz odluke vezane uz raspisivanje unutarstranačkih izbora, Glavni odbor će u subotu analizirati rezultat stranke na nedavno održanim izvanrednim parlamentarnim izborima, a novinare je zanimalo hoće li se razgovarati i o prijedlogu primorsko-goranske i dijela splitske organizacije da se stave izvan snage odluke o raspuštanju dijela stranačkih organizacija donesene nakon izborne konvencije u travnju, kao i prijedlog krapinsko-zagorske organizacije da se članovi Glavnog odbora iz kvote pojedinih županija biraju prema mjestu prebivališta.

“Predsjedništvo je raspravljalo o temama koje nisu u ingerenciji samog Predsjedništva, a o tome hoće li raspravljati i o kojim točkama odlučit će sam Glavni odbor”, odgovorila je Opačić.

Na izborima u studenom, stranka će izabrati novog predsjednika, budući da je Zoran Milanović, koji je SDP vodio od 2007., najavio da se više neće kandidirati na tu funkciju, nakon što stranka u okviru Narodne koalicije nije uspjela dobiti parlamentarne izbore.

Da će se kandidirati za tu funkciju do sada je objavilo petero članova stranke – Tonino Picula, Ranko Ostojić, Domagoj Hajduković, Vesna Škulić i Orsat Miljenić, a da o tome razmišlja potvrdila je i predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol.