SDP-ovci obilježili Dan antifašističke borbe diljem Varaždinske županije

Aktualno, Press 22. lipnja 2018

Članovi SDP-a u Varaždinskoj županiji obilježili su diljem županije Dan antifašističke borbe kroz prisjećanje na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda, ujedno prve antifašističke postrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi. Na taj su se način prvi organizirano uzdigli protiv ustaškog terora u Hrvatskoj, dok je kasnije antifašistička borba na međunarodnoj razini pobijedila zlo fašizma u Europi. U borbi protiv fašističkih i nacističkih okupatora aktivno je sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana, koji su se borili za slobodu, solidarnost, pravdu i jednakost; vrijednosti koje su utkane u same temelje Hrvatske.

– Na temeljima antifašizma zasniva se i današnja Europa, što je vrlo važno da mladi ljudi znaju. Od iznimne je važnosti podučavanje o antifašističkoj borbi i njezinim vrijednosnim temeljima koji su sastavni dio našeg Ustava, kako ne bismo ponavljali pogreške iz prošlosti već zajedničkim snagama koračali prema progresivnoj budućnosti, rekla je prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Varaždinu predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

Uz varaždinsku organizaciju, Dan antifašističke borbe obilježile su i organizacije SDP-a u Ivancu, Lepoglavi, Klenovniku, Maruševcu, Trnovcu Bartolovečkom, Sračincu te drugim mjestima.