SDP-ovi vijećnici ponovno aktivni na 4. sjednici Županijske skupštine

Aktualno 18. veljače 2018

Ovog je četvrtka, 15. veljače 2018. godine održana 4. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije. Vijećnici su na sjednici raspravljali o 19 točaka koje su se našle na Dnevnom redu od kojih su najznačajnije bile one o inicijativi Grada Ludbrega za prebacivanje osnivačkih prava nad Osnovnom školom Ludbreg i izvješće o radu župana za drugih šest mjeseci 2017. godine.

Na Aktualnom satu o Domu zdravlja, Aglomeraciji, Autobusnom prometu, lovstvu, cestama…

Aktualni sat, na kojem su vijećnici imali priliku postaviti pitanja županu i njegovim zamjenicima potrajao je čak dva sata, a nije ostao bez pitanja vijećnika SDP-a. Pitanja su postavljali predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Hrvoje Kovač, SDP-ov potpredsjednik Županijske skupštine Krešimir Šalig te vijećnici Dubravka Biberdžić i Luka Zrinski.

Hrvoje Kovač u svom je pitanju spomenuo problem hitne medicinske službe u Ivancu te je tražio od župana Radimira Čačića da pojasni trenutnu situaciju s ovim gorućim pitanjem mještana koji gravitiraju prema uslugama ivanečke ispostave hitne medicinske pomoći.
– Ministarstvo je napravilo reviziju i utvrdilo da se protuzakonito troši novac na jednu uslugu koja se ne smije činiti i izdalo naredbu da se to obustavi. Mi smo to i obustavili. Sjeli smo tada s ministrom Kujundžićem i HZZO-om i dogovorili kako će jedan dio preuzeti Dom zdravlja. Osigurali smo prostor za taj tim, Grad Ivanec će opremiti taj prostor i ovih će dana opet početi s radom– rekao je župan Čačić.

Drugo pitanje koje je Kovač postavio odnosilo se na problem stalne fluktuacije liječnika u sektorskim ambulantama diljem županije, a kao primjer uzeo je ambulantu u Višnjici gdje je u posljednjih par godina promijenjeno nekoliko liječnika čime je ozbiljno narušen standard zdravstvenih usluga u lepoglavskom kraju.
– Da, to je veliki problem i apsolutno ste u pravu što se toga tiče. Upoznati smo sa situacijom i pronaći ćemo najbolje rješenje kako ovaj problem potpuno riješiti – odgovorio je župan.

Krešimir Šalig tematizirao je problem lovstva u Varaždinskoj županiji, a u kontekstu postupanja prilikom naleta na divljač. Naime, taj je problem, kako ga je predstavio Šalig postao jedan od najvećih za brojne udruge u lovstvu koje muku muče sa sve većim brojem takvih slučajeva naleta na divlja. S obzirom na činjenicu kako lovna područja spadaju pod nadležnost županija, Šalig je zatražio da se županija pozabavi ovim problemom vodeći se zaključkom s posljednje sjednice Zajednice županija gdje je odlučeno kako je potrebno lobirati za promjenu Zakona o lovstvu.
– Svakako ćemo ispitati mogućnost naše reakcije u problemu rješavanja ovog problema – kratko je odgovorio župan.

Drugo Šaligovo pitanje odnosilo se na uređenje dionice županijske ceste ŽC Sigetec Ludbreški – Sesvete Ludbreške. Župan Čačić odgovorio je kako će radovi krenuti s valom ljepšeg vremena, odnosno kad vremenski uvjeti to omoguće.

Dubravka Biberdžić zatražila je od župana informaciju o poslovanju novoosnovane tvrtke za prijevoz, a čije je osnivanje odobreno na 3. sjednici Skupštine Varaždinske županije.
– Svi smo taj prijedlog svesrdno podržali pa me zanima u kojoj je fazi taj projekt – upitala je župana Čačića Biberdžić.
– Tvrtka je osnovana, pripreme su napravljene, zakona nema koji bi nam omogućio financiranje iz europskih izvora. Očekujemo da bi do kraja godine taj zakon stupio na snagu na temelju kojeg ćemo krenuti u realizaciju projekta – kazao je župan.

Luka Zrinski svoje pitanje je također uputio županu Čačiću u kojem je zatražio komentar na nedavno donesenu odluku o pokrivanju eventualnih penala na velike projekte u komunalu kojeg će eventualno morati podmiriti građani.
– Kad se zapošljava u brojnim javnim tvrtkama ili upravama vodimo se onim da se zapošljava primarno stručni kadar kojeg u konačnici financiraju građani Republike Hrvatske. Kako onda komentirate mišljenje građana koji jasno poručuju da je taj garancijski fond samo ljepši izraz za još jedan izvor financija građana koji će podmirivati nečiju moguću nesposobnost ili nestručnost – upitao je Zrinski.
– Komunalna su poduzeća ovog trenutka izložena opasnosti da ih kroz vrijeme realizacije i pet godina nakon realizacije Europska komisija penalizira do razine od 25% vrijednosti projekta. Mi ovdje možemo platiti i do stotina milijuna kuna, mi u Varaždinu, građani Varaždinske županije ukoliko je nešto ocijenjeno loše. Mi to možemo izdržati i time zadržati val investicija u komunalni standard našeg županije. Tako su radile druge zemlje Europe, tako ćemo i mi – tvrdi župan.

Izvješće o radu župana

Po završetku aktualnog sata, prešlo se na druge točke Dnevnog reda, a raspravu je izazvalo Izvješće o radu župana od 01. srpnja do 31. prosinca 2017. godine. U ime Kluba vijećnika SDP-a Hrvoje Kovač u svom je izlaganju naglasio kako je SDP-u drago vidjeti da su se svi projekti koji su prijavljeni i odobreni u prošlom sazivu pronašli u županovom izvješću što samo potvrđuje dobru pripremu svega onog što se dobro događa danas u Varaždinskoj županiji.

Na Kovačev upit kada će krenuti realizacija projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ s obzirom na informaciju sa 3. sjednice Skupštine u prosincu kada je župan rekao da se samo treba raspisati natječaj, zamjenik župana Robert Vugrin odgovorio je da su svi rokovi za žalbe završili i da se tijekom ožujka očekuje početak implementacije projekta.

Kovač o osnivačkim pravima nad Osnovnom školom Ludbreg

Najviše rasprave izvukla je 3. točka Dnevnog reda na kojoj je bio prijedlog Gradskog vijeća grada Ludbrega za prebacivanje osnivačkih prava nad Osnovnom školom Ludbreg u korist Grada Ludbrega. Župan Čačić je vidno iznerviran ovim prijedlogom s dosta žuči opleo po Gradskom vijeću grada Ludbrega i gradonačelniku Dubravku Biliću tvrdeći da se ovim prijedlogom nastoji potkopati sustav obrazovanja Varaždinske županije.

U ime Kluba vijećnika SDP-a Hrvoje Kovač pojasnio je prijedlog Gradskog vijeća i naglasio kako nitko ne udara na postojeći sustav nego se jednostavno nastoji utjecati da se ubrza razvoja obrazovanja na lokalnom nivou.

– Decentralizacija je jedini temelj uspješne Hrvatske, a mi u SDP-u je vidimo na način da ljudi odlučuju kako će živjeti tamo gdje žive. I dok će za fiskalnu decentralizaciju po uzoru na primjerice danski model trebati iznimna politička volja i konsenzus svih političkih opcija, decentralizacija se kroz jasnu transformaciju brzo i efikasno može provesti u sektoru obrazovanja ili zdravstva. Obrazovanje treba biti u rukama jedinica lokalne samouprave, posebno onih koje su pokazale da su fiskalno, politički i infrastrukturno spremne za takvu odgovornost. SDP nipošto nije za nasilnu decentralizaciju, naprotiv, uvjereni smo kako jedinice lokalne samouprave same najbolje znaju kako razvijati svoju lokalnu zajednicu te kako je vrlo važno da se onima koji su spremni pruži prilika da tu odgovornost preuzmu i pokrenu novi val razvoja upravo u sektoru obrazovanja. Varaždinska županija najviše izdvaja za obrazovanje od svih županija i upravo je zato ona najpogodnija da prva napravi iskorak prema decentralizaciji u vidu veće građanske participacije i veće direktne demokracije u lokalnoj zajednici na način da omogući da gradovi i općine koje za to imaju uvjete preuzmu upravljanje osnovnoškolskim obrazovanjem u lokalnoj zajednici – argumentirao je Kovač.

Usprkos tome, prijedlog nije prihvaćen glasovima Reformista, HDZ-a, HSS-a i Živog zida dok su vijećnici HNS-a ostali suzdržani čime je podršku prijedlogu Gradskog vijeća dao jedino Klub vijećnika SDP-a.

Kolarić o (ne)zaposlenosti u Varaždinskoj županiji

U nastavku sjednice Skupštine nije više bilo toliko napetih rasprava, ali vijećnici SDP-a nisu mirovali. Vladimir Kolarić komentirao je izvješće o stanju nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji.
– I dok se jedne strane nezaposlenost pada, a čak raste i postotak zapošljivosti naših ljudi, ostaje činjenica kako naši radnici iz jedne od najrazvijenijih županija imaju daleko ispodprosječne plaće, To se primarno vidi u metalskoj i tekstilnoj industriji. Ukoliko se nešto pod hitno ne poduzme, situacija će biti daleko gora s katastrofičnim posljedicama. Županija se mora aktivno uključiti u rješavanje ovog problema – poručio je Kolarić.

 

Kovač o planu unapređenja zaštite od požara

Hrvoje Kovač ponovno se javio za riječ pod točkom ‘Prijedlog godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2018. godine’ gdje zatražio od županije da utvrdi listu prioriteta nabavke vatrogasnih vozila kako ne bi došlo do političkog opremanja dobrovoljnih vatrogasnih društava već da se transparentno može vidjeti kuda će koje vozilo.

U nastavku sjednice Skupštine, županijski su vijećnici prihvatili izvješća o radu Agencije za razvoj Varaždinske županije i Ureda hrvatskih regija U Bruxellesu. Prihvatili su i prijedloge analize i plana razvoja sustava civilne zaštite u Varaždinskoj županiji kao i izvješće o provedbi Eurodyssée programa za 2017. godinu, Zaklade VITA i Zaklade „Sveti Mihael“ za 2017. godinu.

Donijeta su i rješenja o imenovanju mrtvozornika, imenovanju suca porotnika i kadrovskih promjena unutar Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju, Savjeta za sigurnost prometa na cestama te članova Komisije za javna priznanja Varaždinske županije i vodstvu Zaklade VITA.

S obzirom na dugotrajne rasprave u prvom dijelu sjednice, ista se malo i odužila zbog čega je po prvi puta u ovom mandatu zamjenik predsjednika Skupštine Varaždinske županije Krešimir Šalig na kratko zamijenio predsjednika Skupštine Alana Runca i vodio sjednicu.