SDP Varaždinske županije i Grada Varaždina pokreće inicijativu za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja

Aktualno, Press 9. srpnja 2018

-Na Skupštini Varaždinske županije 11. srpnja, te na Gradskom vijeću Grada Varaždina 10. srpnja ove godine, SDP će pokrenuti inicijativu za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) kao izvannastavne aktivnosti u višim razredima osnovnih škola kojima su osnivači grad i županija. S obzirom na iskustva iz drugih sredina koje su GOO već uvele, po pitanju troškova i mogućnosti provedbe jasno je kako je upravo sada vrijeme da se školsku godinu 2019./2020. počinje s pripremama, istaknuli su na konferenciji za novinare u prostorijama SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, predsjednica ŽO SDP Varaždinske županije, predsjednik GO SDP-a Varaždin Miroslav Marković, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Gradskog vijeća Varaždina sc. Neven Bosilj, predsjednik Foruma mladih ŽO SDP Varaždinske županije Luka Zrinski, potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije, vijećnik SDP-a Krešimir Šalig i vijećnik SDP-a u Skupštini Varaždinske županije Vladimir Grudenić.

Učenici bi se uključili dobrovoljno i neobvezno, uz suglasnost roditelja. Uvođenje bi bilo postupno, tako da bi se prvo uključili peti razredi i provedba nastavila do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. – U školskoj godini 2018./2019. predlažemo provedbu pripremnih radnji. Ukoliko se izvršna vlast pozitivno ne očituje odnosno ne bude spremna za konstruktivan razgovor o ovom prijedlogu, Klub vijećnika SDP-a Varaždin pokrenut će ovu inicijativu preko Gradskog vijeća.

Javnost je sve češće neugodno iznenađena ponašanjem dijela mlade populacije, poput različitih oblika devijantnog ponašanja, a zabrinjava i društvena neangažiranost mladih.SDP

Zapaženi problemi su i niska razina političke pismenosti mladih, jačanje netolerancije te nedostatak znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Obrazovni sustav ne odgovara u dovoljnoj mjeri društvenim potrebama. Na probleme treba odgovoriti preventivno i sustavno, uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u obrazovni sustav.

Cilj uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja je da učenici postanu odgovorni i aktivni građani u društvu koje njeguje toleranciju i međusobno poštovanje. To bi imalo utjecaj na čitavu zajednicu, najviše preko obitelji i prijatelja učenika. Svi bi se poticali na proaktivno djelovanje, kritičko razmišljanje, traženje informacija, poduzimanje inicijativa i participiranje u životu zajednice.

S provedbom Građanskog odgoja i obrazovanja započelo se u osnovnim školama u Gradu Rijeci od školske godine 2016./2017. U proces su se uključile Primorsko-goranska i Istarska županija, te gradovi Sisak, Poreč, Pazin, Rovinj, Pula i Umag. Dakle, za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja ne treba čekati da se promjeni situacija na nacionalnoj razini. Grad Rijeka je izradila i Priručnik za građanski odgoj „Učenik građanin“ i Smjernice za provođenje programa i upotrebu priručnika koje su namijenjene nastavnicima. Te materijale mogu besplatno koristiti druge jedinice lokalne samouprave i županije.

Provedba Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama u Rijeci ima dobar utjecaj na lokalnu zajednicu. Učenike se uči njihovim pravima i odgovornostima u društvu te kritičkom razmišljanju. Naglašava se važnost tolerancije, poštovanja sebe i drugih, te preuzimanja aktivne uloge u društvu.

Evaluacija prve godine provedbe pokazala je kako je 96,1% učenika u Rijeci jako zadovoljno temama koje su se obrađivale i izrazito zadovoljno metodama i oblicima rada, a 89,3% učenika smatra kako je atmosfera ugodnija nego na ostalim satovima te se osjećaju sigurni izraziti svoje mišljenje. Gotovo svi učenici smatraju kako su im usvojeni sadržaji vrlo korisni u svakodnevnom životu. Kao najvrjednije naučeno u prvoj godini provedbe učenici su istaknuli spoznaju o važnosti pomaganja i uvažavanja drugih, o ljudskim pravima, zdravoj prehrani i opasnostima društvenih mreža.