SDP: 1.000 radnih mjesta u tekstilu je u opasnosti, a ministar Horvat se pretvara kao da ništa nije čuo.

Aktualno 23. veljače 2019

„Vjerujemo da mnoge tekstilne tvrtke neće preživjeti ovu krizu u tekstilnoj industriji i nadamo se da ćemo dovoljno brzo biti dovoljno sposobni da privučemo i kapital koji će nam omogućiti da zaposlimo čak i do tisuću novih ljudi, ako bi neke tvrtke ovdje propale i otvorili ponovo i 2. smjenu. To su nam planovi za koje smo spremni, ali nismo još s njima krenuli“, izjava je to predsjednika Uprave tvrtke Varteks Nenada Bakića koju je za vrijeme posjeta premijera RH-a uputio predstavnicima medija.

 

I dok su nam donekle jasna razmišljanja čovjeka koji vodi privatnu tvrtku, i koji u svemu vidi priliku da riješi svoje kadrovske probleme, nije nam jasno kako je sve to „mrtav-hladan“ odslušao ministar gospodarstva Darko Horvat koji je zajedno s prvim čovjekom Varteksa i premijerom obilazio pogone tvrtke bez da reagira na ovu izjavu. Nije li posao ministra gospodarstva da reagira upravo na takve izjave, odnosno na mogućnost da oko tisuću ljudi na sjeveru Hrvatske, u našoj županiji, ostane bez posla.

 

„Ministre, puna su Vam usta izjava kako gospodarstvo treba pokrenuti, kako radna mjesta treba zaštiti i očuvati, a sada kada imate priliku, kada ste unaprijed čuli da postoji realna opasnost da oko 1.000 naših radnica i radnika u tekstilnoj industriji može ostati bez posla, Vi ste se samo nastavili šetati u društvu svojih stranačkih kolega HDZ-ovaca, kao da se to vas ne tiče“, poručila je ministru Horvatu predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i kandidatkinja za EU parlament Barbara Antolić Vupora.

 

Istaknula je kako je u proteklih nekoliko mjeseci ministar bio angažiran na rješavanju situacije oko problema s brodogradnjom u Uljaniku i 3. maju i spašavanju radnih mjesta u Puli i Uljaniku.

 

„Svako radno mjesto treba sačuvati i pozdravljamo angažman ministra koji nas već mjesecima preko medijima obavještava što sve on ‘čini’ da se sačuva brodogradnja. No, sada je iz prve ruke dobio informaciju da je tekstilna tvrtka u krizi i da u dijelu Hrvatske iz kojeg on dolazi mogao ugasiti veliki broj radnih mjesta. Zašto je sve to ostalo za sada bez njegove reakcije?“ zapitala se Antolić Vupora ističući da su radnice i radnici u tekstilnom sektoru zaslužili jednaku brigu kao i svi drugi bez obzira iz kojeg su kraja zemlje.

 

„Ministre čuli ste sve. 1.000 radnih mjesta u tekstilnom sektoru na sjeveru Hrvatske je u opasnosti. Pokrenite se i učinite nešto na vrijeme jer u pitanju su sudbine oko 1.000 obitelji“, zaključila je Barbara Antolić Vupora koja je pozdravila najave iz Varteksa o preobražaju u modnu industriju i stvaranje više dodane vrijednosti, ali ističe da očuvanje radnih mjesta u tekstilnoj branši u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske ipak treba svima biti prioritet.