Održana tribina “ZDRAVSTVO ZA SVE”

Aktualno 13. prosinca 2018

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije u srijedu, 12. prosinca, organizirala je javnu tribinu „Zdravstvo na zdravim nogama“, predstavljanje SDP-ove zdravstvene politike, na kojoj je gostovala saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković.
Cilj zdravstvene politike SDP-a je postići zdravstvo jednako lako i brzo dostupno svima, po principu socijalne solidarnosti i poštujući ono što je i Ustavom zagarantirano, a to je da svatko ima pravo na zdravstvenu zaštitu.
„Želimo razvijati javno zdravstvo jer je ono humanije, učinkovitije, pravednije i u konačnici jeftinije. Ne želimo privatizaciju zdravstva, ni u kom slučaju, vidimo što se dogodilo sa zaštitom dentalnog zdravlja. Ne želimo reprizu. Moramo očuvati HZZO kao jedinstveni, neovisni i samoodrživi HZZO. Prije svega mislim na obvezno zdravstveno osiguranje. Ranjive skupine, mislim na djecu, trudnice, siromašne, umirovljenike, invalide, i dalje moraju biti oslobođeni doprinosa“, rekla je Jerković.
„Često me pitaju ima li dovoljno novca za sve što hoćemo. Moja poruke je: Da, imamo dovoljno novca. 22 milijarde kuna iz sustava zdravstva nisu malo. Problem je u tome što loše upravljamo s onim što imamo. Izostala je u potpunosti dugoročna vizija zdravstva i benefita za hrvatske građane“, rekla je saborska zastupnica Jerković na tribini u Varaždinu.

„Cijeli sustav je toliko loš da je i danas smrtnost dojenčadi na razini koja ne priliči jednoj europskoj zemlji, da je preživljavanje onkoloških pacijenata na niskoj razini, kao što je i smrtnost uslijed krvožilnih bolesti dvostruko veća od prosjeka Europske unije. SDP mora učiniti da se smanje liste čekanja, da se pratiti ishod svakog liječenja, hitno organizirati hitnu helikoptersku službu, povećati kapacitete bolnica. Kako ćemo to učiniti? Bitno je da zadržimo zdravstvene djelatnike i liječnike, moramo im pomoći da ovdje žive ne samo s višim plaćama nego da dobiju i subvencije na kamate na stambene kredite. Moramo uvesti zlatni standard u liječenje pacijenata, da bez obzira na financijsko stanje svaki bolesnik dobije primjeren i zadovoljavajući tretman u liječenju“, kazala je Antolić Vupora.

Josip Garić, i sam zdravstveni djelatnik, u ulozi moderatora tribine, osvrnuo se na SDP-ov prijedlog o uvođenju zdravstvenog odgoja u osme razrede osnovne škole, kroz jedan školski sat mjesečno na satu razredne zajednice.
„Teme koje bi se obrađivale bile bi pravilna prehrana i važnost redovitog vježbanja, prevencija nasilničkog ponašanja, u današnje vrijeme sve učestalijeg i prema profesorima i prema učenicima vršnjacima, zatim prevencija ovisnosti o pušenju, alkoholu, drogama, kockanju, klađenju, te spolno ponašanje mladih, spolna aktivnost, prevencija spolnih bolesti i neželjena trudnoća, ali i nova tema – postupak oživljavanja, jer u Hrvatskoj malo ljudi zna pružiti adekvatno oživljavanje. Cilj zdravstvenog odgoja je uspješan razvoj djece i mladih kako bi se razvili u zdrave, uspješne, samosvjesne i odgovorne osobe“, zaključio je Garić.